Треньорът, който помогна на британската звезда по лека атлетика Джесика Енис-Хил да спечели олимпийски и световни титли, беше наказан да не упражнява професията си доживотно заради “сексуални злоупотреби” с неидентифицирани спортисти.

Тони Миникело бе признат за виновен от съда по четири обвинения, които представляват груби злоупотреби с доверие. Наказанието на специалиста е за срок от 15 години.

Непристойното поведение на 56-годишния Миникело към атлетите включва нежелано докосване, неподходящи сексуални препратки и жестове, и агресивно поведение, тормоз и емоционално насилие.

“Това е грубо нарушение на доверието от страна на Тони Миникело. Последиците за психичното здраве на спортистите под негово ръководство са сериозни”, се казва в съобщението на британската федерация по лека атлетика.

Миникело изгради репутацията си като водещ треньор на Енис-Хил, помагайки й да спечели три световни титли в периода между 2009 до 2015 година, както и златни, и сребърни медали от Летни олимпийски игри, предава bg-voice.com.

“Никога повече няма да разглеждаме негови бъдещи молби за издаване на лиценз за треньор”, посочиха още от британската федерация по лека атлетика.