Началникът на отбраната на Германия предупреди в сряда, че Западът не трябва да подценява военната сила на Москва, заявявайки, че Русия има възможност да отвори втори фронт, ако реши да го направи.

"По-голямата част от руските сухопътни сили може да са ангажирани в Украйна в момента, но дори и да е така, не трябва да подценяваме потенциала на руските сухопътни сили да отворят втори военен театър", каза генерал Еберхард Цорн, най-високопоставеният военен от Бундесвера, в интервю за "Ройтерс", предаде Дневник.

Позицията му е на практика началник на Генералния щаб, но в Германия тя е споделена с министъра на отбраната, на когото съответният генерал или адмирал, наричан главен инспектор, е съветник.

Освен армията Русия разполага и с флот и военновъздушни сили, добави Цорн.

"По-голямата част от руския флот все още не е разгърнат във войната срещу Украйна, а руските военновъздушни сили продължават да имат значителен потенциал, което представлява заплаха и за НАТО."

Бундесверът редовно подкрепя мисиите на НАТО за въздушна полиция над балтийските държави с бойни самолети и разполагайки с една от най-силните военни флотилии в региона, също следи отблизо развитието на събитията в Балтийско море.

Потенциална гореща точка там е Калининград, руски ексклав, притиснат между членовете на НАТО Полша и Литва, който е домакин на руския балтийски военноморски флот и е място за разполагане на руските ракети "Искандер", способни да носят ядрено оръжие.

Русия заплаши да разположи ядрени и хиперзвукови оръжия в Калининград, където Владимир Путин пристига днес на посещение, ако Финландия и Швеция се присъединят към НАТО и позволят на своя територия чуждестранни военни бази.

Цорн, говорейки преди началото на украинската офанзива на юг, подчерта, че Русия продължава да има значителни резерви.

"Що се отнася до нейната армия, Русия е много способна да разшири конфликта регионално", каза генералът. "Фактът, че това би било много неразумно нещо от страна на Русия, е друга история."

Позовавайки се на военната ситуация в Украйна, Цорн каза, че темпото на атаката на Русия се е забавила, но тя все още напредва стабилно. "Подкрепени от масивен артилерийски огън, те настъпват независимо от цивилните украински жертви."

Той също така предположи, че Русия няма скоро да остане без боеприпаси.

"Руснаците разполагат с огромни количества боеприпаси", каза той. "Тези боеприпаси са частично стари и много неточни, но точно те причиняват големи разрушения на гражданската инфраструктура. Те изстрелват около 40 000 до 60 000 артилерийски боеприпаса на ден."

Цорн каза още, че въпреки това в момента не очаква никакви офанзиви дълбоко в украинска територия.

Той също така каза, че руските сили са се съсредоточили сега върху завладяването на Донбас, но все още не се вижда военно решение на конфликта.