Най-малко шестима души са загинали в Гърция вчера при челен сблъсък между джип, пълен с мигранти, и друго превозно средство, съобщи полицията в Атина, цитирана от ДПА.

Други шестима са тежко ранени и са в критично състояние.

Автомобилът, превозващ мигрантите, е пътувал от граничещ с Турция район към Западна Гърция, но се е отклонил, за да избегне полицейска проверка, и се е сблъскал с автомобил, в който е пътувал един пътник.

Контрабандните банди обикновено използват неопитни непълнолетни шофьори, за да превозват бежанците от граничния регион към вътрешността на Гърция. Ако бъдат арестувани, непълнолетните могат да очакват по-леки присъди, отбелязва ДПА.

През последните години десетки хора са загинали при подобни инциденти на магистралата Егнатия в Североизточна Гърция. Засега няма информация кой е шофирал микробуса, на колко години е, или от каква националност и на колко години са жертвите, предава БТА. 

След като пресекат границата, някои мигранти се опитват да стигнат до Италия или Централна Европа с помощта на трафикантите, без да се регистрират като търсещи убежище в Гърция. За такива пътувания трафикантите могат да приберат между 2000 и 7000 евро на човек.