Голямата руска компания за добив на злато "Петропавловск" планира да подаде молба за администриране, след като санкциите срещу "Газпромбанк", нейният основен кредитор и единствен купувач на суровината. 

Заради западните санкции компанията е неспособна да изплаща задълженията си и се нареди сред първите регистрирани фирми, изправени пред колапс поради войната в Украйна, предаде Reuters.

"Петропавловск" ще поиска изслушване на административната жалба във Върховния съд в Лондон през следващите дни, се казва в съобщението, цитирано от БТА. 

След новината акциите на "Петропавловск" на Московската фондова борса се сринаха с близо 40% до рекордно ценово дъно. В Лондон акциите на компанията за добри на злато бяха спрени от търговия по нейно искане.

Обширните търговски и финансови отношения на "Петропавловск" с "Газпромбанк" направиха положението на добивната компания особено предизвикателно, след като Русия нахлу в Украйна на 24 февруари.

"Въпреки че през май "Газпромбанк" разреши на добивната компания да продава златото си другаде, изглежда, че това решение беше твърде малко и дойде твърде късно", коментира в имейл до Reuters анализаторът от Hargreaves Lansdown Сузана Стрийтър.

През април 2022 г. "Петропавловск" съобщи, че основният ѝ кредитор "Газпромбанк" е изпратил известие с искане за незабавно изплащане на около 201 милиона долара, дължими по срочен заем от засегнатата от западните санкции голям руска банка.

Инвазията, която Москва нарича "специална военна операция", доведе до западни санкции, които направиха правенето на бизнес в Русия по-трудно. Редица западни компании или напуснаха Русия, или обявиха планове да го направят, докато други се сблъскват с трудности при обслужването на дълга си поради западните санкции.

През май руският филиал на Google обяви планове да подаде молба за фалит, след като властите запорираха банковата сметка на водещата интернет търсачка.

Междувременно "Петропавловск" проучва възможността за продажба и каза, че е получил оферта от една страна и израз на интерес от друга страна за закупуване на нейните дъщерни дружества. Добивната компания обаче не посочи имената на заинтересованите страни.

Разговорите и с двете страни продължават, се посочва в днешно изявление на "Петропавловск", но е "много малко вероятно" да има каквато и да е възвръщаемост за акционерите, ако се осъществи продажбата, с оглед на голямата задлъжнялост.