Международната организация по миграция на ООН увеличи броя на загиналите при масивното свлачище в Папуа Нова Гвинея на повече от 670 души, тъй като спасителите и травмираните роднини се отказаха от надеждата, че ще бъдат открити оцелели, предаде Асошиейтед прес.

Серхан Актопрак, ръководител на мисията на Агенцията на ООН по миграцията в южната част на Тихия океан, заяви, че преразгледаният брой на загиналите се основава на изчисленията на служителите на село Ямбали и провинция Енга, според които свлачището в петък е погребало повече от 150 къщи. Предишната оценка беше за 60 къщи.

"Те изчисляват, че в момента повече от 670 души са под земята", каза Актопрак.

Местните власти първоначално определиха броя на загиналите в петък на 100 или повече души. До неделя бяха открити само пет тела и кракът на шеста жертва.

Днес спасителните екипи преместваха оцелелите на по-безопасна земя, тъй като тоновете нестабилна земя и племенните войни, които са широко разпространени в планинските райони на Папуа Нова Гвинея, застрашаваха спасителните усилия.

Междувременно националното правителство обмисля дали трябва официално да поиска повече международна помощ. Екипажите са загубили надежда да намерят оцелели под земята и отломките на дълбочина от 6 до 8 метра.