Теч на радиоактивна вода от японската АЕЦ "Фукушима". Според местни медии са изтекли над 5,5 тона вода. 

Течът е открит в 8:53 ч. местно време в сряда, докато работниците инспектирали оборудването. Водата е изтекла от уред, използван за пречистване на замърсена с ядрени материали вода, пише China today. 

От централата изчисляват, че количеството изтекла вода е приблизително 5,5 тона, което може да съдържа 22 милиарда бекерела радиоактивни материали като цезий и стронций.

По-голямата част от изтеклата вода е попила в почвата, но проверка на близкия отводнителен канал не е показала значителни промени в нивото на радиация.

От АЕЦ-а забраниха достъпа до района, в който е изтекла водата. 

При земетресението с магнитуд 9,0 по Рихтер и последвалото го цунами на 11 март 2011 г. в ядрената централа "Фукушима" се получи разтопяване на активната зона, при което се освободи радиация и се стигна до ядрена авария от ниво 7, най-високото по Международната скала за ядрени инциденти.

От охлаждането на ядреното гориво в сградите на реакторите в централата се генерира огромно количество вода, замърсена с радиоактивни вещества, които сега се съхраняват в резервоари в ядрената централа.

През месец август 2023 г. Япония започна да изхвърля отпадъчните води от АЕЦ "Фукушима" в Тихия океан въпреки многобройните и многократни възражения на правителства и общности, екологични групи, неправителствени организации и антиядрени движения в Япония, съседните страни и Тихоокеанския регион.