Най-малко 233 души са загинали, а 900 са били ранени при сблъсъка на два пътнически влака в индийския щат Одиша, съобщи правителствен служител в събота, превръщайки железопътната катастрофа в най-смъртоносната в страната от повече от десетилетие.

Очаква се броят на загиналите при катастрофата да нарасне, заяви главният секретар на щата Прадип Джена в Twitter. Той добави, че на мястото на инцидента в окръг Баласор в Одиша са извикани над 200 линейки и са мобилизирани 100 допълнителни лекари, освен 80-те, които вече са там.

Рано сутринта в събота видеоматериал на местни медии показа как полицейски служители преместват покрити с бели платна тела от железопътните релси. Вижда се и как спасители се катерят по един от смачканите влакове, за да намерят оцелели, докато пътници викат за помощ и ридаят край останките.

Сблъсъкът е станал около 19 ч. местно време в петък, когато Howrah Superfast Express, пътуващ от Бангалор до Хаура, Западна Бенгалия, се е сблъскал с Coromandel Express, който пътува от Калкута до Ченай.

Властите предоставиха противоречиви данни за това кой влак е дерайлирал пръв и се е сблъскал с другия. Министерството на железниците заяви, че е започнало разследване на инцидента. Въпреки че главният секретар Джена и някои съобщения в медиите предполагат, че в катастрофата е участвал и товарен влак, железопътните власти все още не са коментирали тази възможност.

Проведена е мащабна издирвателно-спасителна операция, в която участват стотици служители на пожарната и полицията, както и кучета следотърсачи. Екипи на Националните сили за реагиране при бедствия също са на мястото на инцидента. В петък стотици млади хора се наредиха на опашка пред правителствена болница в Соро в щата Одиша, за да дарят кръв.

По данни на индийските железници мрежата им улеснява превоза на над 13 милиона души всеки ден. Държавният монополист обаче има лоши резултати по отношение на безопасността поради остарялата инфраструктура. Главният министър на Одиша Навин Патнаик обяви ден на държавен траур в знак на уважение към жертвите.