142 души са арестувани през нощта по време на протестите в Париж. Масовото недоволство е заради  финализирането на пенсионната реформа на правителството, съобщи ДПА. 11 полицаи са били ранени. Протести избухнаха и в други градове, включително Сент Етиен, Страсбург, Амиен, Кан и Тулуза.

Президентът Еманюел Макрон планира да се срещне днес с министър-председателя Елизабет Борн и с лидерите на различни политически групи, за да се справи с последиците от политическите събития от предишния ден.

Вчера френското правителство оцеля след два вота на недоверие, които бяха предизвикани от решението му да прокара силно обсъжданото законодателство без гласуване в долната камара на парламента.

Около 2000 полицаи бяха разположени само в Париж за справяне с безредиците, съобщи Бе Еф Ем. Някои демонстранти подпалиха кофи за боклук и носеха плакати, призоваващи Макрон да подаде оставка или заплашващи с въоръжена борба срещу правителството.

Политици и от десницата, и от левицата призоваха премиерката Елизабет Борн да подаде оставка.

Реформата за постепенно повишаване на пенсионната възраст от 62 на 64 години беше де факто одобрена вчера след отхвърлянето на два вота на недоверие, внесени от опозицията