Земетресение с магнитуд 7,2 удари Тайпе, столицата на Тайван, в сряда сутринта. Това съобщава "Ройтерс", като цитира централната метеорологична администрация на Тайван. Досега са регистрирани повече от 25 вторични труса. 

По-късно стана ясно, че има данни за най-малко един загинал и 50 ранени. Най-малко 26 сгради са се срутили, повече от половината в Хуалиен, като около 20 души са блокирани и спасителната работа продължава, се казва в съобщението.

Източник на "Ройтерс" е заявил, че силното земетресение е прекъснало тока в няколко части на града. Много институции и предприятия са спрели работа. 

Според тайванската централна метеорологична администрация това е най-силният трус, удрял острова от септември 1999 г.

Япония издаде предупреждение за евакуация на крайбрежните райони близо до южната префектура Окинава, след като силно земетресение предизвика предупреждение за цунами.

Очакват се вълни с височина до 3 метра да достигнат югозападното крайбрежие на Япония по-късно, според Японската метеорологична агенция. Предупреждението дойде след земетресение с предварителен магнитуд 7,5 ударено в океана близо до Тайван.

Филипините също издадоха такова предупреждение.