Ново силно земетресение удари границата между Турция и Сирия. Това съобщава Европейския средиземноморски сеизмологичен център. Бедствието е било с магнитуд 6,25.

Епицентърът е в провинцията Хатай - една от най-тежко засегнатите при предишните трусове. Свидетели разказват, че чуват рухването на сгради. Земетресението е усетено в Кипър и Сирия. Трусът е предизвикал паника по улиците, отбелязва Анадолската агенция.

Турският вътрешен министър Сюлейман Сойлу съобщи, че са загинали най-малко трима души, а 213 са ранени.

 

Според очевидци има пострадали сгради. В сайта на Европейско Средиземноморския сеизмологичен център очевидци от Турция и Сирия съобщават, че е било много силно. "Бях с колата на пътя и ме разтресе яко", пише потребител. "Силно и дълго", споделя друг. "Продължи 40 сек.", измерил е потърпевш от Ливан, който е бил на 185 км от епицентъра. "Беше повече от 2 мин.", пише друг. "Къщата се тресеше", гласи пост. "Вратичките на всички шкафове се трескаха, полилеите силно се люлееха", пише очевидец от Турция, който е бил на около 200 км от епицентъра. "Беше наистина ужасно. Земята подскачаше", описва друг.

Последвали са няколко вторични труса с магнитуд под 4, показва още сайтът.