Морското равнище в района на турското пристанище Искендерун се е повишило с няколко метра, а жителите на някои райони са евакуирани, съобщи телевизия ТРТ (TRT), цитирана от ТАСС. Според експерти, цитирани от телевизията, това е временно явление, което се случва след земетресения. Съобщава се за залети пътища.

Пожарът в контейнери на южното пристанище Искендерун е овладян след комбинирани усилия по потушаването му по суша, море и въздух, предаде агенция Ройтерс.

Операциите на пристанището бяха прекратени до ново нареждане, след като пожарът избухна вследствие на земетресенията, които удариха региона в понеделник, а пожарникарите бяха насочени към други пристанища. Чакащите кораби ще бъдат насочвани към други пристанища, тъй като услуги по обработването на плавателни съдове не могат да бъдат осигурени, заявиха пристанищните власти.

Източник от пристанището заяви, че естеството на пожара, който предизвика огромен черен облак от дим над града, все още не е ясно. Ние подозираме, че това са пластмасови суровини или химикали, но не можахме ясно да определим, тъй като контейнерите се разпаднаха и разпиляха, заяви източникът.