Кори Мейсън е на 15 г., ражда се в семейството на Ерика и Лес Мейсън от Детройт. Появява се на бял свят като момче, но преди четири годиkr споделя на родителите си, че не се чувства добре в тялото си и иска да смени пола си. Вместо да размахат с пръст и да упрекнат детето си, семейството на Кори приема решението ѝ.

През есента на 2015 г. Ерика и Лес подаряват на сина си първата доза хормони, с помощта на които той започва трансформацията си. Пътят към промяната не е никак лесен. Кори става обект на подигравки и лошо отношение от околните, вследствие на което дори обмисля опит за самоубийство. Тя обаче намира сили да продължи. Не се отказва от намерението си.

Кори променя прическата си, стила си на обличане и започва да се гримира. Колкото до физиката, Кори планира да смени пола си и оперативно, когато навърши 18 г.

Изборът ѝ е повод за още една голяма промяна в семейството. Миналата година майка ѝ, вдъхновена от смелата постъпка на детето си, признава, че и тя иска да промени пола си.

Ерика споделя на съпруга си, че не се чувства добре в тялото си, подлага се на двойна мастектомия и премахва гърдите си. Подстригва косата си и започва да носи мъжки дрехи.

От Ерика тя се превръща в Ерик с пълната подкрепа на партньора си.

"Бях изумен от реакцията на мъжа ми. Видях една друга страна на Лес, за която не подозирах. Това ме кара да му се възхищавам и да го обичам още повече", споделя Ерик, цитиран от "Дейли мейл".

Въпреки огромната промяна, която настъпва в семейството им, Лес не сe отказва от брака с половинката си.

"Не е важна обвивката, а съдържанието. Важен е човекът, който тя е. Човекът, в когото се влюбих преди години", смята той.

5-те деца на Ерик продължават да го наричат "мамо", а след промяната връзката между него и Кори става още по-силна".

Допреди осем години транссексуалността е тема табу в страни като Германия, както в обществото, така и по закон, посочва "Дойче веле". Това принуждава хора с различна ориентация и преценка за себе си, да потискат това дълги, дълги години.

През 2014 г. проучване на Института за модерна политика (ИМП) показва, че всекидневните проблеми на ЛГБТ общността (лесбийки, гейове, бисексуални, транссексуални) са сред темите табу в българските онлайн медии.

Към днешна дата можем да дадем десетки примери за хора, признали, че са транссексуални.

Сред тях са известни личности като риалити звездата Кейтлин Дженър, известното режисьорско дуо Уашовски, актьорите Лаверне Кокс и Джаксън Миларкър. 

Нещо повече, през януари тази година сп. National Geographic сложи на корицата си 9-годишно транссексуално момиче. Редакцията на изданието избра Айвъри Джаксън за броя, в който се засяга темата за "Революцията между половете".

Трудно е да се посочи точната бройка на хората, които решават да сменят пола си.

Скорошно проучване на Калифорнийския университет в Лос Анджелис прогнозира, че в Америка 1 на 137 тийнейджъри между 13 и 17 г. (близо 150 хил. тийнейджъри) са транссексуални. Данните показват още, че близо 1,4 млн. от възрастните хора в Америка също са променили половата си идентичност.

Истории като тези на сем. Мейсън, Кейтлин Дженър, братята Уашовски вдъхват увереност на децата и възрастните, които не се чувстват добре в тялото си, да го признаят и да не попадат в капана на страха и предразсъдъците на околните, пише vesti.bg. Техните истории провокират дискусии, които превръщат темите табу в проблеми от дневния ред на обществото. Теми, за които хората не се притесняват да говорят.