"Думите на руския президент Владимир Путин трябва да се вземат насериозно". Това каза бившият германски канцлер Ангела Меркел. Коментарът ѝ идва след телевизионното обръщение на руския държавен глава за защита на Русия с всички средства.

"Трябва да се отнасяме сериозно към думите му”, каза тя, цитирана от ДПА. „Сериозното отношение, не отхвърлянето им от самото начало като обикновен блъф, в никакъв случай не е признак на слабост или отстъпчивост, а признак на политическа мъдрост - мъдрост, която помага да се остави пространство за маневриране или, което е също толкова важно, дори да се разработи нова стратегия”, подчерта Меркел.

По-рано Путин посочи, че западните страни, в отговор на „руската специална операция“, извършват „ядрен шантаж”, насърчавайки Киев да обстрелва Запорожката атомна електроцентрала. И намекна за допустимо използване на ядрени оръжия. Президентът подчерта, че Русия е готова да използва всички средства, с които разполага, за да защити териториалната си цялост и народа си, и че „това не е блъф”.