Съпругата на британския принц Хари Меган Маркъл е получавала "отвратителни" смъртни заплахи, докато със съпруга си все още са били действащи членове на британското кралско семейство, заяви високопоставен полицейски служител.

Нийл Басу, който се оттегля като помощник комисар на Лондонската полиция, каза, че е трябвало да реагира на определяни като сериозни смъртни заплахи срещу херцозите на Съсекс, идващи от крайнодесни екстремисти, по времето, когато е оглавявал антитерористичната полиция.

Твърденията на полицая в интервю за Канал 4, излъчено във вторник вечерта, идват на фона на опасенията, които принц Хари редовно изтъкваше, по повод сигурността на семейството си във времето, когато живееха в Обединеното кралство.

През 2020 г. Меган, която е американска актриса и е от смесен брак, и Хари, по-малкият син на британския крал Чарлз Трети, решиха да се дистанцират от кралското семейство и да заживеят в САЩ. В сензационно интервю през март 2021 г. двамата отправиха обвиненията в расизъм и безчувственост към членове на кралското семейство.

Басу, който напуска Лондонската полиция след тридесетгодишна служба, определи заплахите срещу двойката като "отвратителни и напълно реални". "Наши екипи разследваха, имаше хора с повдигнати обвинения за тези заплахи", добави той.

Принц Хари, който е на 38 години, заведе дело срещу британското правителство с искане за полицейска защита, когато семейството му пребивава в Обединеното кралство. Когато се оттеглиха като действащи членове на кралското семейство, Хари и Меган загубиха правото на защита от органите на реда за сметка на данъкоплатците. Принц Хари предложи да плаща за охраната и атакува в съда отказа на Министерство на вътрешните работи.

Освен това Басу, който е от индийски произход, заклейми "ужасната реторика" спрямо имигрантите от страна на някои консервативни представители, които самите са от чуждестранен произход.