Западът не харесва независимостта на Москва и Пекин и следващите десетилетия няма да са спокойни, тъй като западните сили ще се опитат да разделят Русия на по-малки и по-слаби държави, заяви в интервю за ТАСС бившият руски президент Дмитрий Медведев, цитиран от Ройтерс.

Медведев добави, че Украйна е част от "Велика Русия".

Той подчерта, че не вижда перспективи за съживяване на връзките на Русия със Запада в близко бъдеще.

"Вярвам, че рано или късно ситуацията ще се стабилизира и комуникациите ще се възобновят, но искрено се надявам, че до това време значителна част от тези хора (западните лидери) ще са се оттеглили, а някои от тях ще са починали", отбеляза руският експрезидент. В момента той е заместник-председател на руския Съвет за сигурност, припомня Ройтерс.

Медведев добави, че с някои страни, групи страни и политически блокове е безсмислено да се сключват споразумения, защото "те разбират само езика на силата". В някои случаи споразуменията са и контрапродуктивни и се налагат решения, "подобни на това, взето на 24 февруари миналата година.

Руският експрезидент заяви, че не се опасява, че партньорството между Русия и Китай ще се окаже неравнопоставено, защото двете страни се допълват много успешно. "Нито един съюз никога не е абсолютно балансиран. Ако говорим за нашето партньорство, за специалните ни отношения с Китай, там всичко е наред", увери Медведев. "Да, Китай е много по-голям от нас по отношение на населението и икономиката. Но ние имаме свои собствени възможности", увери той.

Като пример за руските предимства той посочи мястото на Москва като постоянен член в Съвета за сигурност, ядрения потенциал, големината на страната и огромните резерви от източници за развитие. Тоест всяка страна тук допълва другата", обясни той.

Евентуален опит на която и да е държава да арестува президента Владимир Путин по заповедта за арест, издадена от Международния наказателен съд, ще бъде възприет като обявяване на война, подчерта Медведев. Той добави, че решението на МНС носи "колосален негативен потенциал" на фона на и без това лошите отношения между Русия и Запада.