Напомпването на Украйна с оръжие увеличава вероятността от потенциален конфликт между НАТО и Русия, който от своя страна може да ескалира в ядрена война, която би била катастрофален сценарий за всички. Това написа зам.-шефът на Съвета за сигурност на Руската федерация Дмитрий Медведев в своя канал в Telegram.

„Изпомпването на оръжия от страните от НАТО в Украйна, обучението на нейните войски да използват западна техника, изпращането на наемници и провеждането на учения от страните от Алианса близо до нашите граници увеличават вероятността от пряк и открит конфликт между НАТО и Русия вместо „война чрез пълномощник“, която те водят“, пише Медведев.

"Подобен конфликт винаги има риск да се превърне в пълноценна ядрена война. Това би бил катастрофален сценарий за всички", каза Медведев.

Заместник-ръководителят на Съвета за сигурност подчерта, че безкрайните приказки на чуждестранни анализатори за войната на НАТО с Русия не стихват, „нещо повече, цинизмът става все по-откровен“. Той посочи, че с всички сили се опитват да вкарат в дневния ред тезата, че Москва уж плаши света с ядрен конфликт.

„Дори бившият президент на САЩ Доналд Тръмп наскоро се измъкна с това. И, разбира се, европейците скърцат с тънките си гласове“, пише Медведев.

Говорейки за взаимните фатални последици от ядрена война, заместник-председателят на руския съвет за сигурност призова Запада „да не лъже себе си и другите“.

"Просто трябва да помислите за възможните последици от действията си. И не се задавяйте със собствената си слюнка в пароксизмите на русофобията", твърди още Медведев.