Евалдас Римасаускас е успял да излъже по най-обикновен начин двата технологични мастодонта, които харчат милиони долари всеки месец за сигурност. Схемата му е била проста, но изключително ефективна.

Литовецът получавал десетки милиони долари, изпращайки на Facebook и Google сметки за услуги, които не им е оказвал, и за доставка на продукти, които никой не е виждал. Може да се каже, че мошеникът се е възползвал от децентрализацията на огромните компании, които са толкова мащабни, че едното подразделение може дори да не подозира за съществуването на другото, камо ли да знае с какво точно се занимава. Евалдас въртял схемата си между 2013 и 2015 година, при толкова изкусно, че е хванат едва през 2019-та. През март Министерството на правосъдието на САЩ се отчете за разкриването на многомилионната афера и разкри детайлите на това необикновено престъпление.

Основното оръдие на измамника била регистрираната в Латвия компания Quanta Computer Inc., чието име повтаря името на известен производител на компоненти от Китай. Благодарение на тази прилика мошеникът успял да убеди служителите на Google и Facebook в това, че точно той им доставя продукцията. Разбира се, в замяната на това Евалдас е получавал пари.

За да убеди корпорациите в това, че той наистина е техен доставчик, мъжът подправят бланки, сметки, официални писма, сертификати и много друга документация. За да получава парите, Римасаускас е предоставял на банките „фалшиви“ пълномощни и справки, заверени благодарение на собственоръчно изработени печати.

Огромният паричен поток е трябвало бързо и качествено да се пере, затова Римасаускас отворил няколко сметки в банки в Кипър, Литва, Латвия, Унгария и Словакия. След като получавал парите, той започвал да ги прехвърля от сметка на сметка, за да скрие следите си. По този начин престъпникът успявал толкова дълго да се движи по ръба на закона.

За две години Римасаускас получил от Facebook 100 милиона долара, а от Google – 23 милиона. Последните официално признаха, че са станали жертва на мошеника, но и съобщиха, че са си върнали откраднатите средства.

На 20 март 2019 година Евалдас Римасаускас е признал вината си в извършването на икономически престъпления по едно от обвиненията. Мъжът е съобщил, че е готов да върне 49 738 559 долара, получени по измамен начин.

Превод и редакция: Trafficnews.bg