Различните позиции на страните в ЕС отлагат евентуалното приемане на обща стратегия за купуване на природен газ. Прекият резултат от това е непрекъснат ръст на цените. Скокът е толкова голям, че дори най-богатите държави изпаднаха в неочаквано положение. Гражданите купуват дърва и въглища и се готвят са посрещнат зимата с алтернативни начини на отопление, 

Нидерландия е една от най-богатите страни не само в Европа, а в целия свят. Но даже и там хората купуват твърдо гориво. Сметките за ток и газ скочиха рязко. Гражданите се връщат към отдавна забравени практики.

Продавачите на печки, камини и котли са сред тези, за които кризата носи неочаквани приходи. Тези форми на отопление не са традиционни за Нидерландия, където много имоти са газифицирани. Димът и саждите също са нещо забравено, но неочакваната криза води до търсенето на бързи решения.

В продължение на десетилетия Нидерландия захранваше газифицираните жилища от голямо собствено хранилище. По ирония, използването му беше спряно точно преди да се разгори кризата поради опасения от земетресения. Правителството казва, че отоплението с твърдо гориво е неефективно и вредно за околната среда. Но хората се интересуват предимно колко е крайната цена.