Основателят на Tesla и SpaceX Илон Мъск определи времевата рамка за съществуване на човешката цивилизация в социалната си мрежа. Той е дълбоко убеден, че ако хората успеят да завладеят дълбокия космос и да се преместят на други планети, тогава човечеството ще съществува още милиони години.

Иначе само няколкостотин години.

Имайте предвид, че Мъск многократно е представял предложение за необходимостта не само да се поддържа нивото на техническо развитие, но и да започне колонизирането на Марс. Това, смята основателят на SpaceX, ще отнеме поне 20 години, докато планетата и населението на нея станат самодостатъчни.

„Ако станем междупланетни и след това междузвездни, нашата цивилизация ще продължи милиони години. Ако не, тогава може би само няколкостотин години“, сигурен е Мъск.

По-рано бизнесменът обясни, че неговата ракета-носител Starship може да достави хора на Марс през следващите 10 години, а след около 15 години там ще бъде създадена „процъфтяваща база“.

Той направи това изявление още през февруари 2023 г.

Трябва да се отбележи, че още през ноември 2023 г. SpaceX не успя за втори път да изстреля ракетата Super Heavy и космическия кораб Starship. Да припомним, че ракетата избухна.