Илон Мъск обяви защо се е отказал от сделката за придобиване на Twitter. В писмо до американската Комисия за ценни книжа и фондови борси (SEC) Мъск се позовава на твърденията на Питър Затко, бивш директор на сигурността в Twitter, съобщава CNET.

Наскоро Затко обвини компанията, че е допускала съзнателно множество проблеми в сигурността, не е спазвала правилата за защита на данните и повдигна съмнения за точността на броя профили, които са фалшиви или разпространяват спам. Мъск използва тези твърдения на Затко като аргумент и за своето решение.

В писмото си до SEC милиардерът обвинява Twitter, че компанията е задържала информация и не е дала всички данни както е било изискано според споразумението за придобиване. Според Мъск и адвокатите му, разкритията на Затко са достатъчна причина за прекратяване на сделката.

"Ако бъдат доказани, тези твърдения демонстрират, че Twitter е нарушила части от споразумението за придобиване", допълва Мъск.

В свой отговор Twitter отново оспорва позицията на Мъск. Компанията смята, че милиардерът не основава позицията си на реални агрументи. "Тя е базирана на твърдения, които са направени от трето лице и които Twitter вече е казвала, че са пълни с несъответствия и неточности, като им липсва и важен контекст", казва компанията.

Тя отново допълва, че иска сделката да бъде завършена според вече подписаното споразумение и на договорената цена. Двете страни все още имат време да постигнат и извънсъдебно споразумение. Делото е насрочено за 17-ти октомври т.г. в Делауеър. Мъск вече е повикал Затко за свидетел по делото и той се е съгласил.