Изкуственият интелект ще превземе всички наши работни места и това не е непременно лошо.

"Вероятно никой от нас няма да има работа. Изкуственият интелект ще превземе всички наши работни места и това не е непременно лошо" - това заяви милиардерът Илън Мъск за изкуствения интелект на технологична конференция.

Той описа бъдеще, в което работата ще бъде "въпрос на избор".

"Ако искате да вършите работа, която е нещо като хоби, можете да я вършите. Но в противен случай ИИ и роботите ще предоставят всички стоки и услуги, които искате", убеден е собственикът на Tesla.

За да работи този сценарий, каза той, ще трябва да има "универсален висок доход" - да не се бърка с универсален базов доход, въпреки че не сподели как би могъл да изглежда той. 

Възможностите на изкуствения интелект нараснаха рязко през последните няколко години, достатъчно бързо, така че регулаторите, компаниите и потребителите все още се ориентират как да използват технологията отговорно. Продължават да се увеличават и опасенията за това как ще се променят различните индустрии и работни места с разпространението на ИИ на пазара.

В едно бъдеще без работа Мъск постави под въпрос дали хората ще се чувстват емоционално удовлетворени.

"Въпросът наистина ще бъде за смисъла - ако компютърът и роботите могат да правят всичко по-добре от вас, има ли смисъл животът ви? Смятам, че може би все още има роля за хората в това - ние можем да придадем смисъл на ИИ", казва още милиардерът.