На срещата си с украинския президент Володимир Зеленски френският президент Еманюел Макрон, германският канцлер Олаф Шолц и италианският премиер Марио Драги обещаха още подкрепа за Украйна, пише в. "Монд", цитиран от БТА.

Френският президент, германският канцлер и италианският премиер увериха украинския президент, че подкрепят искането му на Украйна да бъде предоставен статут на страна кандидатка за присъединяване към Европейския съюз, отбелязва френското издание. Володимир Зеленски не скри задоволството си от посещението на европейските лидери в Киев. Макрон, Шолц, Драги и румънският президент Клаус Йоханис от своя страна обещаха още помощ за Украйна.

"Монд" обръща специално внимание на думите на Макрон, че "Европа е с вас, тя ще бъде с вас толкова време, колкото е нужно, до победата, която ще представлява завръщането на мира в една свободна и независима Украйна". Френското издание се фокусира също така върху въпроса с евентуалното предоставяне на Украйна на статута на страна кандидатка за присъединяване към ЕС. Решението по този въпрос се очаква да бъде взето на срещата на Европейския съвет на 23 и 24 юни в Брюксел, ако Европейската комисия излезе днес със становище, благоприятно за Украйна.

Очертава се дискусиите по тази тема да са разгорещени, тъй 27-те страни членки на ЕС са разделени по въпроса с предоставянето на Украйна на статут на страна кандидатка, отбелязва френското издание. Ако страните от Централна и Източна Европа са привърженици на тази идея, то Нидерландия, Австрия и Дания са на мнение, че Украйна не е готова за статута на страна кандидатка, тъй като има сериозни проблеми с корупцията и с правовата държава. 

В. "Паис" също обръща внимание на въпроса с евентуалното предоставяне на Украйна на статут на държава кандидатка за присъединяване към ЕС. Макрон, Шолц и Драги, които при посещението си в Украйна бяха придружени от румънския президент Клаус Йоханис, обещаха на Володимир Зеленски, че ще подкрепят искането на Украйна да получи статут на страна кандидатка, отбелязва испанското издание. Изданието се фокусира върху думите на Драги, че "Италия иска Украйна в ЕС", на Шолц, че "Украйна е част от европейското семейство" и на Макрон, че "Европа е с вас (Украйна)".

При визитата си в Киев лидерите на Франция, Германия и Италия обещаха да подкрепят предоставянето на Украйна на статут на страна кандидатка за присъединяване към ЕС като израз на единството на Европа и Украйна на фона на настъплението на руските сили и на оплакванията на украинските власти, че доставките на оръжия се бавят твърде много, пише британският в. "Гардиън".