Жизненоважно е Русия да не бъде унижавана, за да може, когато сраженията в Украйна спрат, да бъде намерено дипломатическо решение, каза френският президент Еманюел Макрон, цитиран от Ройтерс.

Държавният глава вярва, че Париж ще играе посредническа роля за прекратяването на конфликта.

Макрон се стреми да поддържа диалог с руския президент Владимир Путин след нахлуването на руските войски в Украйна през февруари, пише "Инвестор". Позицията му многократно беше критикувана от някои източни и балтийски партньори в Европа, тъй като те я смятат за подкопаваща усилията за натиск, така че Путин да седне на масата за преговори.

„Не трябва да унижаваме Русия, за да можем в деня, когато сраженията спрат, да изградим път за излизане от ситуацията чрез дипломатически средства“, коментира Макрон в интервю за регионални вестници. „Убеден съм, че ролята на Франция е да бъде посредническа сила“.

Френският държавен глава редовно разговаря с Путин откакто инвазията започна, а целта му е прекратяване на огъня и започване на надеждни преговори между Киев и Москва.

„Смятам и аз му казах, че той прави историческа и фундаментална грешка за своя народ, за себе си и за историята“, коментира Макрон.

Франция подкрепи Украйна с военна и финансова помощ, но досега Макрон не е бил в Киев, за да предложи символична политическа подкрепа, както сториха другите лидери от ЕС – нещо, което Украйна искаше той да стори. Президентът каза, че не изключва възможността да отиде.

Париж изпраща нападателни оръжия на Украйна. Макрон каза, че е помолил производителите на оръжия да ускорят производството.