Веригата заведения за бързо хранене "Макдоналдс" (McDonald's), която има 1300 обекта в Обединеното кралство, заяви днес, че те няма да работят до 17 ч. в понеделник - деня на погребението на кралица Елизабет Втора.

"В чест на Нейно Величество кралица Елизабет Втора и за да може всички в "Макдоналдс" да отдадат почитта си, нашите ресторанти в Обединеното кралство ще бъдат затворени от полунощ до 17:00 ч. в понеделник, 19 септември." Доставките също няма да бъдат налични до този час, съобщи американската компания в "Туитър".

Понеделник беше обявен за официален неработен ден в Обединеното кралство и много търговци на дребно на главните улици също обявиха, че магазините им ще останат затворени през този ден. Повечето хотели обаче ще продължат да работят. Собствениците на веригата "Премиър Ин" (Premier Inn) също потвърдиха, че нейните хотели и ресторанти ще останат отворени както обикновено.

"Даунинг стрийт" посочи, че фирмите сами решават как да подходят. Денят на погребението на кралицата ще бъде "стандартен неработен ден", каза говорител на министър-председателката Лиз Тръс.

Очевидно отделните фирми ще трябва да решат сами как да постъпят.