Операторът на АЕЦ "Запорожие" обмисля спирането на последния работещ реактор в централата, съобщава "Дойче веле". Ако АЕЦ "Запорожие" остане без електричество, рисковете са сериозни, предупреждават от Международна агенция за атомна енергия.

Според Международна агенция за атомна енергия (МААЕ) сигурното опериране на АЕЦ "Запорожие" е застрашено. Проблемът е електроснабдяването. То е необходимо за охлаждане на реакторите и на ядрените отпадъци в украинскатацентрала.

Последният работещ реактор може да бъде спрян

Според ръководителя на МААЕ Рафаел Гроси обстрелът в региона е довел до пълно прекъсване на електроснабдяването в град Енергодар. "Шансът електроцентралата да бъде свързана отново с надеждно външно електрозахранване е малък", предупреди той.

По данни на МААЕ операторът на "Запорожие" обмисля да спре единствения реактор, който все още работи. Пет други реактора вече са изключени. Без собствено производство на електроенергия и без външни доставки атомната електроцентрала ще се снабдява с електричество само чрез аварийни генератори.

"Обстрелът на Запорожие трябва да спре"

Гроси отново призова за прекратяване на обстрела на Запорожие и за създаване на демилитаризирана зона около централата и Енергодар. "Нека бъда ясен: Обстрелът на Запорожие трябва да спре. Незабавно трябва да бъде договорено създаването на зона за ядрена безопасност и сигурност". Той подчерта: "Атомна електроцентрала никога не трябва да се използва като играчка във войната."

От миналата седмица двама експерти на Международната агенция за атомна енергия са в Запорожие. Те предоставят на агенцията информация от атомната електроцентрала, която е окупирана от Русия.