Британското правителство днес обяви нов пакет от санкции срещу високопоставени руски представители заради референдумите за присъединяване към Русия, които бяха произведени в четирите района в Източна Украйна, окупирани от руските сили, предаде БТА.

Гражданите на областите Донецк, Луганск, Запорожие и Херсон днес гласуват за четвърти пореден ден в организирани от Москва допитвания, чиято легитимност бе отхвърлена от Киев и Запада. Украйна и съюзниците ѝ смятат вотовете за предрешени и предупредиха, че няма да признаят резултатите.

Великобритания заяви, че сред новите санкционирани лица има високопоставени представители на руските власти, които са съпричастни към налагането на референдумите.

"Псевдореферендуми, провеждани с опрян пистолет в гърба, не могат да бъдат свободни и честни и ние никога няма да признаем резултатите им", заяви британският външен министър Джеймс Клевърли.

"Наложените днес санкции са насочени срещу хората, които стоят зад тези мними гласувания, както и срещу тези, които продължават да подкрепят агресивната война на руския режим", допълни той.

Великобритания заяви, че сред санкционираните лица има 55 членове на управителни съвети и директори на организации, които, по думите на британското правителство, "продължават да финансират руската военна машина". Сред тях са хора на ръководни длъжности в "Газпромбанк", "Сбербанк" и "Совкомбанк".