"Аз водих кампанията за лидерството като консерватор и ще управлявам като консерватор. Приятели мои, ние трябва да покажем, че ще изпълним обещаното през следващите две години. Ще изляза със смел план за съкращаване на данъците и възход на икономиката. Ще се заема с енергийната криза, като помогна с енергийните сметки на хората, но и като се справя със старите проблеми с енергийните доставки. Ще се заема с проблемите в националното здравеопазване.", това заяви новият британски премиер Лиз Тръс, в часовете, след като избирането и стана факт. 

За политическите наблюдатели обаче най-важният въпрос е дали Лиз Тръс ще успее да обедини силно разединената партия на торите. Тези, които я познават добре казват, че тя е много прагматичен и организиран човек, с всички качества да бъде премиер.

Критиците ѝ обаче не смятат, че Тръс разполага с необходимите качества и са разтревожени, обръщайки особено внимание на многото завои в политическата ѝ кариера:  от член на Либералдемократическата партия до десен член на Консервативната партия; от човек, гласувал "за" оставане в ЕС в референдума  за Брекзит до изявление по-късно, че "Брекзит е най-доброто нещо, случило се на страната", както и позицията ѝ на младини, че трябва да бъде съборена монархията.

Германският канцлер Олаф Шолц заяви, че с нетърпение очаква да работи с Лиз Тръс "в тези трудни времена", предадоха световни медии. Днес тя беше избрана да оглави Консервативната партия във Великобритания и ще бъде следващият премиер на страната. "Великобритания и Германия ще продължат да работят в тясно сътрудничество като партньори и приятели", добави Шолц в Туитър.

Напускащият поста британски премиер Борис Джонсън призова консерваторите да се обединят зад Лиз Тръс, която наследява мнозинство, ослабено от скандали и разделено по време на приключилата кампания. "Сега е моментът всички консерватори да я подкрепят на 100 процента", призова също в Туитър Джонсън, който утре трябва да подаде оставка пред британската кралица Елизабет Втора. Той поздрави своята наследничка, като заяви, че "тя има добрите намерения да се бори с кризата с цената на живота си, да обедини партията и да преследва голямата цел за обединение и премахване на различията в нашата страна".

Председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен изказа надежда за "зачитане на разбирателството" между Великобритания и ЕС след избирането на Лиз Тръс. "Великобритания и ЕС са партньори. Заедно сме изправени пред многобройни предизвикателства - от климатичните промени до войната в Украйна. Надявам се, че ще имаме конструктивни отношения със зачитане на разбирателството помежду ни", подчерта тя.