Президентите на Литва, Полша и Латвия изпратиха писмо до НАТО, в което изразиха опасения от ситуацията в Беларус, предаде ДПА.

Сътрудничеството между Минск и Москва подкопава сигурността в региона и в цялото евроатлантическо пространство, заявяват Гитанас Науседа, Анджей Дуда и Егилс Левитс.

В навечерието на срещата на върха във Вилнюс тримата лидери призовават за "солидарност и единство" за противодействие на различните заплахи, които ситуацията в Беларус поражда според тях.

Те обвиняват Русия, че използва територията и ресурсите на Беларус за "нелегална, брутална и агресивна война срещу Украйна".

По думите им това се вижда от все по-близката военна интеграция на Москва и Минск, чиято последна проява бе разполагането на тактически ядрени оръжия в Беларус.

Науседа, Дуда и Левитс също така предупреждават за възможни последици от преместването на наемниците от "Вагнер" и ръководителят им Евгений Пригожин в Беларус.

"Това ще създаде рискове за политическата стабилност в Беларус и може да доведе до загуба на контрола върху конвенционалните и ядрените оръжия", се казва в писмото, цитирано от БТА.

Този ход на "Вагнер" може да послужи и като стимул за авторитарното ръководство в Минск да докара повече мигранти от трети страни до външните граници на ЕС, за да окаже натиск върху Запада, предупреждават лидерите на трите страни.