Днес лидерите на страните от ЕС поискаха от Еврокомисията да проучи начини за ограничаване на покачващите се цени на енергията, включително и временното въвеждане на тавани на цените на вноса, когато това е целесъобразно.

Страните от ЕС ще работят заедно за осигуряване на енергийни доставки на достъпни цени, както и за общи поръчки на газ. Очаква се Eврокомисията да представи план за повече координация в областта на енергетиката, който да бъде обсъден евентуално на извънредна среща на върха на лидерите през юли.

"Войната в Украйна оказа сериозни последствия върху европейската икономика и в частност - върху растежа и инфлацията. Всички виждаме разрушителните действия на Русия в областта на енергетиката. Свидетели сме и на покачване на цените както на енергията, така и на храните и други продукти. Трябва да можем да действаме при бъдещо нарушаване на доставките на руски газ за Европа. Работим усилено по този въпрос. Прегледали сме всички национални планове за овладяване на кризи, за да сме сигурни, че всички са подготвени за подобна ситуация. Работим и по изготвянето на общоевропейски план, който предвижда методи за намаляване на търсенето на газ - както за индустрията, така и за 27-те. Правим това, защото си научихме урока от ковид-пандемията - когато сме единни, сме много по-силни. Ще представя този план на лидерите от ЕС през юли. Няма да се връщаме към евтините изкопаеми горива и ето защо временно ще бъде оказана подкрепа на онези семейства и бизнеси, които ще срещнат трудности. Изключително важно е да помогнем на своите икономика и общество да се адаптират към тези нови условия", каза Урсула фон дер Лайен.