Руският външен министър Сергей Лавров заяви, че повечето от ключовите партньори на Русия са се съгласили да преминат към нова схема за плащане на руския газ.

В интервю за телевизия "Ал Арабия" Сергей Лавров заяви, че преди това плащанията са се извършвали в долари и евро, а плащанията са се извършвали директно по сметките на "Газпром" в западни банки.

"Когато след началото на специалната военна операция в Украйна нашите западни "приятели" откраднаха от нас повече от 300 милиарда долара, те всъщност откраднаха това, което самите те бяха платили за газ.

С други думи, през всичките тези години те са използвали нашия газ безплатно. За да се избегне продължаването на този грабеж, руският президент Владимир Путин подписва указ, според който оттук нататък няма да е необходимо да се плаща на "Газпром" по техните западни банкови сметки, а ще се плаща на "Газпромбанк" в долари и евро, както досега. А след това еврото и доларите ще бъдат преведени по рубловата сметка в "Газпромбанк"", цитира Лавров пресслужбата на външното министерство.