Вълна от критики заля италианския милиардер Силвио Берлускони, лидер на партия "Форца Италия", която е част от управляваща коалиция в Италия. В първия ден на изборите за областен управител и областна администрация на Ломбардия Берлускони гласува, а после направи изявления за войната в Украйна и по-специално срещу украинския президент Володимир Зеленски, съобщават АНСА и "Скай Ти Джи 24".

"Достатъчно беше той (Зеленски) да престане да атакува двете автономни републики в Донбас и това нямаше да се случи", заяви Берлускони, имайки предвид, че Зеленски носи отговорност за руската инвазия в Украйна.

"Следователно оценявам много, много негативно поведението на този господин", допълни той. "Ако бях министър-председател, никога нямаше да отида и да говоря със Зеленски, защото сме свидетели на опустошаването на неговата страна и на изтребването на нейните военни и нейните граждани", подчерта Берлускони. Той каза това във връзка с обявеното от министър-председателката Джорджа Мелони намерение да отиде в Киев преди годишнината от руската инвазия в Украйна, както и със срещата й със Зеленски по време на Европейския съвет миналия четвъртък в Брюксел, отбелязва медиите.

Веднага от италианския министерски съвет (Палацо Киджи) публикуваха изявление, в което се подчертава, че подкрепата за Украйна от страна на италианското правителство е солидна и категорична, както ясно е заявено в неговата управленческа програма и както бе потвърдено и по време на всички парламентарни гласувания на мнозинството, което подкрепя изпълнителната власт.

Но критиките в изказването на Берлускони не се ограничиха само до Зеленски. Той разкритикува и подхода към Украйна на Белия дом, допълват италианските медии.

"За да се постигне мир, Вие, господин президент на САЩ, трябва да кажете на Зеленски: "На твое разположение след края на войната е един "план Маршал" за възстановяване на Украйна", заяви още Берлускони и добави, че САЩ трябва да поставят и условия към Зеленски по този "план Маршал".

Те трябва да му кажат: "Още утре разпореждаш прекратяване на огъня, защото в противен случай от утре няма да ви даваме повече долари и повече оръжия".

Всичко това породи бурна реакция от страна на различните политически сили в Италия. Карло Календа, лидер на центристкия "Трети полюс", определи изказването на Берлускони като "путинистки бълнувания", които са в пълен контраст с позицията на ЕС и с правителството на Италия, в което министър на външните работи Антонио Таяни е представителят на партията на Берлускони.

Мария Стела Джелмини, която някога беше приближена на Берлускони, но миналата година демонстративно напусна "Форца Италия" и влезе в партията на Календа, заяви, че не може да повярва на приказките на Берлускони, който е представил Зеленски като агресор. "Питам се докога ще продължава мълчанието на Европейската народна партия относно това, което вече не може да бъде дефинирано като двусмислено поведение на "Форца Италия", а като ясна подкрепа за Путин и за неговата инвазия в една суверенна държава", каза Джелмини.