Кремъл ще се опита да създаде нова държава с името Южна Рус в някои региони на Украйна. Това показва проектодокумент, изготвен от висши служители на управляващата политическа партия “Единна Русия”, съобщи радио “Свободна Европа”.

Проектодокументът, озаглавен “Манифест на Южноруския народен съвет”, е подписан на 16 април и не уточнява кои окупирани територии ще съставят Южна Рус. Текстът декларира, че Украйна е загубила легитимностслед революцията на Майдана през 2013-2014 г., която кулминира със свалянето на проруския президент Виктор Янукович.

“В отговор на терора и въвеждането на нацистката идеология в бившата държава Украйна властта ще бъде предадена на Народен съвет и ще се основе нова държава – Южна Русия. Тази нова държава ще се базира на единността на трите нации в руската федерация – руснаци, украинци и беларуси”, пишат от управляващата партия.

Скица към документа за новата държава отразява идеи на Путин и други висши служители на Кремъл, които призоваха за създаването на “Новоросия” – историческа концепция, отнасяща се до земите, главно в Украйна, които преди това са били част от Руската империя преди векове.

Новината идва дни след като се появи информация, че руски официални лица искат да организират референдуми за независимост в части от регионите Донецк и Лугански, както и в Херсон. Гласуването ще има за цел обединяването на окупирани региони с Русия, подобно на случилото се в Крим през 2014 г.