Следственият комитет е установил самоличността на извършителя на масовата стрелба в училище в руския град Ижевск. Той е 34- годишен местен жител, бивш възпитаник на същото училище. Води се проверка дали той е последовател на нацистката идеология, съобщиха от пресслужбата на комитета, цитирани от ТАСС. 

 Лицето се казва Артьом Казанцев и е роден през 1988 г. Той е родом от Ижевск. По-рано днес при масова стрелба, той уби 15 души, включително 11 деца, и рани 24-ма, след което се самоуби.

„Нападателят се е самоубил. Той е носел черна тениска с нацистки символи и маска, покриваща лицето. У него не са открити документи“, заяви Светлана Петренко, говорител на руската прокуратура. 

От Следствения комитет проверяват подозренията за привързаността на стрелеца към неонацистки възгледи и нацистка идеология.Те претърсват дома му и проучват неговата личност, възгледи и среда.

На местопрестъплението са намерени два газови пистолета, преправени за употреба с истински патрони. Мотивите за стрелбата засега са неизвестни. Според губернатора на областта нападателят е регистриран в местния психодиспансер. 

В областта е обявен тридневен траур. Говорителят на Кремъл заяви, че президентът Путин е опечален от атаката.