Кралица Елизабет използва 95-ия си рожден ден, за да мисли за покойния си съпруг принц Филип. В ново съобщение, публикувано от Бъкингамския дворец, кралицата заяви, че тя и нейното семейство са "дълбоко трогнати" от почитта, оказана на Филип в дните след смъртта му. За първи път тя прави публично изявление за Филип след погребението му миналата събота.

„По случай 95-ия си рожден ден днес получих много послания с добри пожелания, които много ценя. Макар че като семейство сме в период на голяма тъга, за всички нас беше утеха да видим и да чуем почитта, отдадена на съпруга ми, от тези в Обединеното кралство, Британската общност и по света“, пише Нейно Величество.

„Със семейството ми бихме искали да благодарим на всички за подкрепата и добротата, които ни оказаха през последните дни. Ние бяхме дълбоко трогнати и продължаваме да напомняме, че Филип имаше толкова необикновено въздействие върху безброй хора през целия си живот", заключва Кралицата.

Светът откликна със съчувствие на снимките, разпространени в мрежата, изобразяващи кралицата да седи сама на погребението на съпруга си в параклиса „Сейнт Джордж“, отделена от кралското семейство.