Британската кралица Елизабет II няма да присъства утре на откриването на парламента заради проблеми, свързани с двигателната активност, обяви Бъкингамският дворец.

В съобщението се отбелязва, че монархът е взел решението с нежелание след консултация с лекари. От името на Елизабет II традиционното слово ще прочете принц Чарлз. На церемонията ще присъства и херцогът на Кембридж принц Уилям.

За първи път от над 60 години, 96-годишната кралица няма да произнесе лично тронното слово, с което представя приоритетите на правителството. Също за първи път ще я замести престолонаследникът принц Чарлз, който от години представлява престола зад граница. Досега Елизабет II е пропускала церемонията само два пъти - при бременностите си през 1959 г. и 1963 г. След кратък престой в болница през октомври британската кралица ограничи силно публичните си изяви, но продължава да изпълнява леки ангажименти в замъка Уиндзор, през повечето време по видеоконферентна връзка. На 29 март тя присъства лично на религиозна церемония в памет на покойния й съпруг принц Филип в Уестминстърското абатство