Организирането на референдум за Договора за приятелство с България е във вреда на евроинтеграцията на Република Северна Македония. Това каза премиерът на югозападната ни съседка Димитър Ковачевски по повод решението на опозиционната ВМРО- ДПМНЕ да проведе референдум за анулиране на Договора за приятелство от 2017 г., подписан от Бойко Борисов и Зоран Заев, съобщава БНР.

Според Ковачевски инициативата на лидера на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски преследва "лични и партийни интереси на самия Мицкоски". Той отбеляза, че опозицията не е присъствала в Народното събрание в Скопие и не е гласувала по време на ратификацията на Договора от 2017г.

Ковачевски смята, че тази инициатива няма подкрепа, нито сред гражданите, нито сред опозиционните политически формации.

Подписите за референдума организиран от ВМРО-ДПМНЕ ще започнат да се събират утре по обяд, а според изявленията на Мицкоски първи в листите ще се разпишат депутатите от партията.

ВМРО-ДПМНЕ обяви въпроса на референдума по следния начин: "За отпадане ли сте на Закона за ратифициране на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република Македония и Република България".

Според Мицкоски "македонската идентичност е била атакувана от Договора за приятелство с България и че напредъкът на РСМ в преговорите с ЕС ще зависи от преговорите на историческата комисия".

"Нямаме нищо против българите да са част от конституцията, но с какво показва България, че е добър съсед", пита Мицкоски и добавя: "те упорито твърдят, че македонският език на македонците не съществува".

Той нарече Договора за приятелство и добросъседство от 2017 г. "отровно дърво".