Котаракът Лари, четириногият жител на лондонската улица „Даунинг 10“, отбелязва десетилетие като главен ловец на мишки във Великобритания.

Котката била вербувана от тогавашния министър-председател Дейвид Камерън, за да се справи с глутница плъхове, забелязани близо до официалната резиденция на британския лидер. Тя била поканена да живее на Даунинг Стрийт на 15 февруари 2011 г.

Историята на котето започва като  бездомник, но по-късно бива приети в лондонския дом за кучета и котки, получи титлата Главен ловец на вредители в кабинета, съобщава АСП.

Той е първата котка, която държи позицията на първенец за улов на плъхове след пенсионирането на Хъмфри през 1997 г., и лоялно служи на вече трима премиери.

 „Приказката му от бездомник до кралски живот е още едно доказателство защо всички животни заслужават втори шанс - в една минута те може да бъдат пренебрегвани по улиците, а в следващата може да се превърнат в една от любимите политически фигури на нацията, с фенове по целия свят”, отбелзват от кралството.

Лари, който се е срещал с редица световни лидери, е бил до голяма степен недружелюбен към мъжете, но харесва бившия президент на САЩ Барак Обама. Когато бившият президент Доналд Тръмп посетил през 2019 г., Лари подремнал под колата си.

След изборите през декември 2019 г. се завъртяха слухове, че Лари може да се оттегли в пенсия с новината, че новият премиер Борис Джонсън има куче. Въпреки това премиерът оставил Лари на пост.

Към днешна дата Лари, вече на 14 години, често е забелязван от фотографи да патрулура в периметъра си. Посетителите на сградата понякога могат да го намерят да дреме на перваза над радиатора или да спи на пода, където от време на време високопоставени лица се налага да го прекрачат.