След провала на вчерашните преговори между сръбския президент Александър Вучич, косовския премиер Албин Курти и първия дипломат на ЕС Жозеп Борел, днес от Прищина съобщиха, че отлагат с два дни въвеждането на глоби за сръбски номера.

В Туитър косовският премиер написа, че ще уважи молбата на американския посланик Джефри Ховониер за 48-часова отсрочка, в опит да бъде намерено решение на проблема.

Косово планираше от 8 часа тази сутрин да започне да глобява със 150 евро водачите на автомобилите, които не са сменили регистрационните си табели, издадени от Сърбия.

Около 50 000 хиляди етнически сърби живеят на територията на страната, предимно в Северно Косово. Около 10 000 от тях продължават да се придвижват със сръбски регистрационни номера, тъй като не признават властта в Прищина.

В знак на протест срещу нареждането на косовските власти за задължителна смяна на табелите, стотици полицаи, съдии, прокурори и други държавни служители от сръбското малцинство напуснаха работните си места по-рано този месец.

Очакваше се днес в страната да се стигне до покачване на напрежението.