Премиерът на Косово Албин Курти обвини Сърбия, че нападението, при което тази нощ беше убит един полицай в Северно Косово, а друг ранен, е било извършено с нейна подкрепа, съобщи БТА като си позова на Асошиейтед прес.

Курти обясни, че инцидентът е станал около 3 ч. през нощта местно време в село Банска, община Лепосавич, на 55 км северно от Прищина. Според косовската полиция два камиона без регистрационни номера са блокирали мост на входа на селището. Три полицейски екипа били изпратени да отворят пътя, когато попаднали под обстрел от различни позиции с огнестрелно оръжие, ръчни гранати и бомби.

Полицията успяла да отблъсне нападението и да откара ранените полицаи в болница. В Южна Митровица. Единият от служителите бил вече мъртъв при пристигането в болницата. Животът на другия е вън от опасност.

„Организирана престъпност, политически, финансово и логистично подкрепяна от Белград, атакува нашата държава“, написа Курти във Фейсбук. „Правителството на Република Косово и държавните ѝ институции са готови и координирани, за да отговорят на престъпността и престъпниците, на терора и терористите“, добави той. Според съобщението му стрелбата срещу полицията продължава.

Президентът на Косово Вьоса Османи, която е в Ню Йорк за Общото събрание на ООН, осъди убийството като „нападения срещу суверенитета на Република Косово“ и свидетелство за „дестабилизиращата сила на престъпните банди, организирани от Сърбия“.

Посланикът на САЩ в Прищина осъди „оркестрираните, насилствени атаки срещу косовската полиция тази сутрин“ и допълни, че „косовската полиция има пълна и легитимна отговорност за налагане на върховенството на закона според конституцията и законите на Косово“.

По-рано този месец поредната среща между Курти и сръбския президент Александър Вучич в рамките на диалога с посредничеството на ЕС завърши без резултат.