Шлеп, натоварен с 1500 тона въглища от Русия, е потънал на румънското пристанище Констанца. Причините за инцидента не са известни, а Агенцията за околната среда е под тревога заради риска от замърсяване, съобщава телевизия Диджи 24.

Плавателният съд е трябвало да се присъедини към конвой от шлепове, които предстояло да преминат по канала Дунав-Черно море. Докато се намирал на пристанището обаче шлепът започнал да се пълни с вода и въпреки усилията на работниците, които я изпомпвали, в крайна сметка потънал.

Румънската служба по мореплаване е разпоредила започване на разследване.

В момента има две хипотези за инцидента: или неправилно разполагане на товара, или появата на пукнатина, която е довела до пълнене с вода и потъване на шлепа.

Според данни на телевизията, шлепът е от Германия и е със сръбски собственик. 1500-те тона въглища са транспортирани от Русия и е трябвало да стигнат до Сърбия.

Работниците са монтирали ограничител, който да попречи на товара да стигне до открито море. На повърхността са се появили следи от масло, поради което е сезирана Службата за защита на околната среда.

Румънската служба по мореплаване се е свързала с корабособственика във връзка с инцидента.