Улиците в Китай отново опустяха - причината е, че повечето китайци остават по домовете си или защото са болни, или защото се опасяват да не се разболеят от COVID-19, след като китайските власти предупредиха за задаващи се последователни вълни.

Това пише в. "Гардиън" часове след като Китай за пръв път съобщи официално за починали пациенти с COVID-19 след началото на отмяната на най-строгите ограничения. Новината подхрани безпокойството, че може да идва началото на нова мрачна тенденция в ситуацията на разрастваща се вълна.

В събота журналист на "Ройтерс" видя в Пекин катафалки с мъртви, движещи се по пътя към крематориум за жертви на COVID-19, както и около 20 пълни жълти чували за трупове на пода в дом за траурни обреди в съседство. Все още не е потвърдени, че става дума за починали от COVID-19.

Официално Китай е регистрирал само 5237 смъртни случая, свързани с COVID-19, по време на пандемията, включително последните два. Това е нищожен брой на фона на 1.4-милиардното население и е много нисък показател по световните стандарти.

Две седмици след като Китай овладя масови протести срещу мерките, "Гардиън" същевременно отбелязва, че се увеличават и въпросите за този малък брой случаи от последните две седмици, докато разхлабването на мерките - само до началото на декември централни в политиката за "нулев COVID" - продължава.

Освен това Пекин стесни дефиницията за смъртни случаи, които могат да се свържат с COVID-19. Миналата седмица бе спряно и обявяването на безсимптомните случаи.

В събота главният епидемиолог на страната изрази очакване вълната, която започва сега, да продължи докъм средата на януари, а втората вероятно ще е през следващия месец в резултат на пътуванията на стотици милиони китайци за лунната Нова година. Третата вълна според него ще е от края на февруари до средата на март, когато хората се прибират след празниците.

След обявеното първо разхлабване на ограниченията официално отчетените случаи спаднаха от десетки хиляди на ден до едва по 2000 (в неделя - 2097) - но според някои международни медии неофициално те са много повече. Над 90% от китайците са напълно ваксинирани, но при хората на възраст над 80 години делът им е под половината.

Миналата седмица базиран в САЩ институт изготви модел, според който смъртните случаи в Китай може да достигнат 1 млн. тази зима, а пикът да е около 1 април, когато регистрираните почнали да достигнат 322 хил. души. Около една трета от населението на страната може да е заразено към този момент според Кристофър Мъри от Institute of Health Metrics and Evaluation.