Говорителя на Отбранителното министерство отправи реч по случай посещение на Нанси Пелоси в Тайван. Припомняме, че посещението на председателя на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси в Тайван ескалира напрежението в района. В момента, в който Пелоси слезе на летището в Тайпе, световните агенции предадоха, че самолети на китайските военовъздушни сили пресякоха Тайванския проток.

"Китай отправи остър протест срещу планираното посещение на Нанси Пелоси в Тайван и нееднократно разясняваше сериозните последствия от него, но председателката на Камарата на представителите на САЩ съзнателно и злонамерено провокира настоящата криза, наруши грубо принципа за „един Китай“, трите китайско-американски комюникета, основите на двустранните отношения и нанесе сериозен ущърб на връзките между армиите", съобщава Радио Китай.

"Тези действия на Пелоси отправят погрешен сигнал към сепаратистките сили в Тайпе и предизвикаха напрежението в района на Тайванския проток. Китайската народноосвободителна армия се намира в състояние на повишена бойна готовност и ще започне серия от операции и дейности в отговор на провокацията на Нанси Пелоси, за защита на суверенитета на териториалната цялост на страната, както и да пресече стремежите за външна намеса и сепаратисткия заговор на силите, стремящи се към независимост на Тайван".

Това съдържание е подготвено от журналисти на Китайската медийна група.