Севернокорейските медии публикуваха кадри, на които държавният ръководител Ким Чен-ун носи светлосиня медицинска маска за първи път от началото на пандемията.

Севернокорейската официална информационна агенция КЦТА съобщи днес за първи случай на коронавирус в страната. По този повод беше проведено заседание на Политбюро на Централния комитет на управляващата Корейска трудова партия, председателствано от Ким Чен-ун.

Всички участници в срещата бяха с маски, като лидерът свали своята по време на речта си. Кадри от началото на заседанието бяха показани от националната телевизия.

На заседанието лидерът на Северна Корея нареди блокиране на всички градове и окръзи. По думите му задачата на властите е да елиминират вируса възможно най-бързо, да предотвратят разпространението му и да осигурят бързо лечение на заразените.

На срещата бяха отправени критики към служителите в сектора за борба с епидемиите, като беше подчертана необходимостта здравната система да бъде поставена в режим на "максимална спешна карантина".

В неделя властите в столицата Пхенян извършили анализ на проби, взети от пациенти с треска, и стигнали до заключението, че пробите са идентични с тези на подварианта "Омикрон".