Украински пробив на юг - Киев твърди, че са унищожени руски командни пунктове, складове за боеприпаси и мостове в южната Херсонска област. Според Москва, украинската атака е отблъсната и украинците са понесли "тежки загуби".

Украинските сили са успели да пробият руската защита на Херсон, твърди Киев. Интензивни сражения се водят на територията на цялата област в южната част на Украйна. Има информация за унищожена руска техника и складове за боеприпаси.

"Мостовете, които се смятат за основни транспортни артерии над река Днепър, са неизползваеми за тежка военна техника. Врагът се опитва да измисли алтернативни варианти за преминаване на реката. Заради терена и течението на реката обаче, изграждането на понтони е възможно само там, където има и мостове", каза Наталия Хуменюк, говорител на военно командване "Юг".

Според руското военно министерство контраофанзивата на Киев е провал, предаде БНТ

"В резултат на разгрома на украинското настъпление в района на Николаев и Кривой Рог и други направления, лично наредено от Зеленски, противникът понесе сериозни загуби. След ефективните действия на руските войски за денонощие са унищожени 48 танка, 46 БТР-а, 37 други бронирани машини, 8 пикапа с едрокалибрени картечници и повече от 1 200 украински военни", обяви Игор Конашенков, говорител на министерството на отбраната на Русия.