Близо 2,2 млн. души са гласували на рефередума в Испания, а от тях  2,02 млн. са гласували за независимост. Сепаратисткото правителство на Каталуния обяви, че 90% от подадените гласове на вчерашния референдум за самоопределение, който бе забранен от испанското правосъдие, са за независимост, предаде АФП.

Гласували са около 42,3% от общо 5,34 млн. избиратели в Каталуния, добави Ройтерс, като цитира Турул.

Бюлетина с „не“ са подали 7,8 на сто от гласувалите (176 хил.), празните бюлетини са 2 на сто, а невалидните – 0,9 на сто.

Полицията е запечатала насила 400 секции.

„Това е победа за демокрацията и хората, които я защитиха по мирен начин“, каза Турул, цитиран от ДПА.

Според каталунското правителство допитването трябва да бъде признато за легитимно.

Премиерът на Каталуния Карлес Пучдемон обяви в тържествено обръщение към хората, че каталунците сами са извоювали правото да имат независима държава и че до няколко дни ще внесе резултатите от референдума в регионалния парламент.

Испанският премиер Мариано Рахой обаче бе категоричен, че Каталуния не е успяла да проведе референдум, а народът е бил подлъган.

Рахой нарече допитването стратегия на регионалното правителство срещу законността и демократичността, както и „път, който не води никъде“. Той каза, че иска свикване на Конгреса и всички парламентарни групи да вземат решение как ще се действа оттук нататък. Той защити действията на националната полиция и каза: „Направихме каквото трябваше, изпълних задълженията си. Законът и само законът е най-важен от всичко. Натежа демокрацията“.

Резултатите от гласуването бяха обявени на площад „Каталуния“, където имаше празненство. Според БТВ обаче са се събрали много по-малко хора от очакваното – около 1000, вместо 20 хил.

Над 840 души са пострадали при вчерашните сблъсъци с полицията, съобщиха каталунските здравни власти. Като отговор на насилието на 3 октомври в Каталуния ще има обща стачка.

Напрежението не се появява никога само, отбеляза тя. Всичко беше организирано от хората, които дадоха идеята за този референдум. Чрез есемеси, „Фейсбук“ и приложения като „Уотсап“ се свикваха хората пред секциите, за да ги охраняват, създаваше се напрежение и им се внушаваше, че ще бъдат нападнати. Напрежението се създаваше предварително, например – гласуването трябваше да започне в 9 ч., а всички бяха призовани още от 8 ч. да блокират движението около секциите, както и бяха държани до късно вечерта, като отново им се внушаваше, че националната гвардия ще ги нападне. Никой не ги нападна. Нещата винаги имат две страни. Не гражданската гвардия бе дошла да пребива, имаше провокации, имаше и провокатори, каза тя.

В училището „Рамон Лул“, за което се твърди, че имало ранен в тежко състояние, никой не е потвърдил  за такъв инцидент.

Оттук нататък по закон в следващите дни резултатите от референдума трябва да бъдат внесени в местния парламент и той да приеме прокламацията за независимост. Автоматично резултатите не означават нищо. И пак е странно кой ще признае референдума, защото досега никой не е показал документи за него, няма избирателна комисия, никой не е виждал избирателните списъци – те са в онлайн приложение, не знаем колко наистина са имащите право на глас и реално колко са гласували. Има информация, че начинът на гласуване е променян в хода на изборния ден.