Американският щат Калифорния се готви за нова мощна буря, която може да причини катастрофални наводнения и свлачища, предадоха световните агенции. Метеоролози прогнозират проливни дъждове в някои части на щата.

Стихията ще засегне Калифорния в момент, в който Лос Анджелис се подготвя за церемонията по връчването на американските музикални награди "Грами", на която се очаква да присъстват много звезди.

Местната метеорологична агенция е обявила окръзите Санта Барбара и Лос Анджелис за най-изложени на риск от прекомерни валежи днес и утре. Властите на двата окръга вече издадоха заповеди за евакуация на някои от жителите в най-изложените на риск зони. Заповеди за задължителна евакуация бяха издадени и за района на Сан Хосе и за части от окръг Вентура.

На по-висока надморска височина проливните дъждове ще преминат в обилен снеговалеж. Очаква се това да стане в Северна Калифорния и в Сиера Невада.

За района на залива на Сан Франциско има предупреждение за опасно силни ветрове, които биха могли да повалят дървета и да повредят електропроводи.