Кандидатът за президент на опозиционния алианс Кемал Кълъчдароглу представи видео, в което опонентът му на втория кръг на президентските избори в неделя, 28 май, настоящият президент Реджеп Тайип Ердоган изказва обидни  думи по адрес на изселилите се от България турци по време на принудителната кампания през лятото на 1989 година, пише Нахиде Дениз от БТА.

Във видеото, което бе разпространено и в социалните медии преди Ердоган да стане премиер, той казва: ”…викате ги (българските турци) да дойдат. Но тези хора са гладни. Продават жените си, дъщерите си, карат ги да работят. Ти не си разрешил този проблем, а ги викаш да дойдат/.

Въпросното видео бе излъчено отново снощи пред няколко хиляди представители на изселническите общности от България и Балканите, които участваха в “Среща на балканските и румелийските преселници” на кандидата за президент Кемал Кълъчдароглу в конгресния център Халич в Истанбул.

„Това не е монтиран клип /има се предвид клип, който Ердоган използва в предизборната си агитация срещу Кълъчдароглу, уж уличаващ го във връзки с терористичната ПКК и който в последствие се оказа, че е монтаж-б.а/. Това са думи по адрес на нашите братя от Балканите и от България, които не се предадоха на асимилаторската политика /на бившия комунистически режим-б.а/ и заради което бяха изпратени насила в Турция. Те дойдоха в тези земи и се прегърнаха с нас. Не искам никой да забравя тези думи, защото те са  истинските собственици на тези земи. Никой няма право да забравя тези думи, когато отива на избори”, заяви Кълъчдароглу.

“На срещата се стекоха голям брой членове и симпатизанти от Истанбул, Бурса, Коджаели, Измир, Чанаккале и други области, компактно населени с изселници от България и Балканите и бе много вълнуваща”, заяви за БТА Сабри Мутлу, председател на Конфедерацията на балканските и румелийските турци.

А също и дружествата, обединени в сдружението Балгьоч, редица асоциации за култура и сътрудничество-на балканските турци в Авджълар-Истанбул, Дружеството Балканлълар, както и видни общественици, депутати, хора на науката, изкуството, спорта, които са с преселнически корени.

Сред гостите бе видният историк, специалист по история на Балканите, професор д-р Илбер Ортайлъ, който миналата седмица посети София.

Присъстваха и представители на институции и  граждански организации от България и Балканите, между които бе кметът на Кърджали Хасан Азиз.