Губернаторът на щата Флорида Рон ДеСантис обяви в събота извънредно положение в целия щат заради тропическата буря "Йън", която набира сила над Карибско море и според прогнозите ще прерасне в силен ураган до дни, съобщи Асошиейтед прес. Малко по-късно президентът на САЩ Джо Байдън също обяви извънредно положение за щата.

"Тази буря има потенциал да се усили до силен ураган и ние призоваваме всички жители на Флорида да се подготвят", каза ДеСантис и допълни, че щатските власти координират действията си с всичките си партньори на щатско и местно равнище.

Президентът Байдън на свой ред също обяви извънредно положение за щата и упълномощи Департамента за вътрешна сигурност и Федералната агенция за управление на кризи (FEMA) да координират спасителните действия и да окажат съдействие при защитата на човешки животи и имущество. Байдън освен това отложи планираното си за 27 септември пътуване във Флорида заради бурята.

Националният център по ураганите обяви, че се прогнозира "Йън" да се усили бързо в следващите дни, преди да премине през Западна Куба и да се насочи към западния бряг и северозападната част на Флорида в средата на следващата седмица. Очаква се бурята да прерасне в ураган в неделя и в силен ураган късно в понеделник или рано във вторник.

Джон Канялози от центъра по ураганите в Маями обаче уточни, че още е рано да се каже коя част на щата ще бъде най-силно засегната, затова всички жители на Флорида са съветвани да следят прогнозата и да се подготвят.

В събота силата на ветровете в обхвата на "Йън" достигна до 75 км/ч при преминаването на бурята на 370 км южно от Кингстън, Ямайка, пише БТА.

Асошиейтед прес съобщава, че жители на Флорида се редят на опашки от ранна сутрин за бутилирана вода, генератори и шперплат за обковаване на прозорци.