Израелският вестник „HaMevaser” пусна снимка от марша в Париж, но от кадъра беше изтрит образът на канцлера Ангела Меркел, пише в. "Телеграф". Изданието получи критики за неуважение към марша на единството. Той се проведе в неделя след убийствата в Париж, отнели живота на 17 души.

Освен Меркел от снимките са изтрити и други дами. Липсват парижкият кмет Ан Идалго и върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и сигурността Фредерика Могерини.

Присъствието на датския премиер Хеле Торниг-Шмид е маргинализирано дотолкова, че се вижда само главата й в левия край на снимката. На оригиналния кадър Меркел стои между френския президент Франсоа Оланд и палестинския президент Махмуд Абас.Манипулацията на снимката от израелския вестник първо беше забелязана от новинарския сайт Walla.com. Много коментатори критикуваха сексистката обработка на кадъра и посочиха, че по ирония маршът на единството, който целеше разпространяване на посланието за мир, е бил подправен.

Изданието не за първи път премахва жена от снимка. През 2011 г. нюйоркският в. " Di Tzeitung" отстрани тогавашния държавен секретар Хилъри Клинтън от снимка в прочутата ситуационна зала на Белия дом по време на акцията по убийството на Осама бин Ладен. Впоследствие редакцията се извини за действията си с обяснението, че редакционната политика не позволява публикуването на снимки на жени въз основа на "скромността".

TrafficNews.bg