Дъщерята на владетеля на Дубай, който се опита да избяга от страната през 2018 г.,  изпрати тайни видео съобщения до приятели, с които обвинява баща си, че я държи под ключ като „заложник“. Тя още съобщава, че се страхува за живота си.

В кадри, споделени с BBC Panorama, принцеса Латифа Ал Мактум разказва и за осуетено ѝ бягство - командоси я упоили, докато е бягала с лодка и са я върнали обратно във вила, която е превърната в затвор.

Видеоклиповете са записани в продължение на няколко месеца на телефон, който Латифа тайно е получила около година след залавянето и завръщането си в Дубай. Записа ги в баня, тъй като това е единствената врата, която може да заключи.

Латифа твърди, че е заключена във вила, обкръжена от полиция. "Ако гледате това видео, значи нещата не са добре и аз или съм мъртва, или съм в много, много, много лоша ситуация", казва принцесата във видеото, чиято автентичност ще се проверява.

 

Бившият пратеник на ООН за правата на човека Мери Робинсън, която беше описала Латифа като "обезпокоена млада жена", след като се срещна с нея през 2018 г., сега казва, че е била "ужасно измамена" от семейството на принцесата.

Бившият върховен комисар на ООН за правата на човека и президент на Ирландия се присъедини към призивите за международни действия за установяване на настоящото състояние и местонахождението на Латифа.

"Продължавам да се притеснявам много за Латифа. Нещата ескалират. И затова мисля, че трябва да се разследва случая", каза тя.

Бащата на Латифа, шейх Мохамед бин Рашид Ал Мактум, е един от най-богатите държавни глави в света, владетел на Дубай и вицепрезидент на Обединените арабски емирства (ОАЕ).

Разказът на Латифа и видеата са разпространени от нейната близка приятелка Тийна Яухиайнен, братовчед по майчина линия Маркус Есабри и боецът Дейвид Хей, които стоят зад кампанията „Свободна Латифа“.

Те казват, че са взели трудното решение да пуснат съобщенията сега, загрижени за безопасността на Латифа, тъй като съобщенията от нея към тях са спрели. 

Именно те успяха да установят контакт с Латифа, докато тя беше държана в дубайска „вила“, която според нея имаше затворени прозорци и полицейска охрана.

„Панорама“ провери независимо подробностите за мястото, където е била държана Латифа.